Захари Карабашлиев

Захари Карабашлиев пише проза и драматургия. Автор е на романите Опашката, Хавра, 18% сиво, на Жажда (повест), на сборниците Кратка история на самолета, Симетрия, Откат, на есета, пиеси и сценарии.

 Носител е на наградите „Роман на годината“ на Фонд „13 Века България“, „Христо Г. Данов“, „Комунитас“, „Хеликон“, „Цветето на Хеликон“ и др.

 Неговата белетристика е превеждана и публикувана в Съединените щати, Франция, Германия, Полша, Турция, Русия, Словакия, Хърватия, Сърбия, Македония, включена в престижната американска антология „Най-добрата европейска проза 2018“.

 Пиесите му са поставяни на сцени в България и чужбина. По негови разкази са снимани късометражните филми „Торта“(реж. Милко Йовчев), „Непознати“ (реж. Камелия Петрова-Иванова) и др. През 2017 основава Международния литературен фестивал в град Варна – „Варна Лит“. 
Води курсове по творческо писане в СУ „Св. Климент Охридски“ и в частни школи.  Захари Карабашлиев е главен редактор на голямото българско издателство „Сиела“ и драматург на Народен театър „Иван Вазов“. 

ФИЛМОГРАФИЯ

Неделя вечер, пълнометражен филм в развитие, 2022

18% Сиво, игрален филм, реж. Виктор Чучков-син, 2020

НАГРАДИ И ОТЛИЧИЯ

 „Аскеер“ за драматургия за „Неделя вечер“, 2009


Наградата на публиката за пиесата „Откат“ на театралния фестивал във Висбаден, Германия, 2012
 
Фото кредит: Ивайло Петров

Back