Zlatimir Kolarov

Златимир Коларов е роден в София през 1954 г. Професор е към Клиниката по ревматология на Медицински университет – София. Член е на Научното дружество по ревматология, на Съюза на учените в България, на Съюза на българските писатели, на Клуба на лекарите-писатели „Д. Димов“ и на Съюза на българските филмови дейци. Председател е на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза. Автор е на повече от 320 научни труда, 10 монографии и медицински справочници, 2 научно-популярни книги за пациенти, 5 книги.

ТВОРЧЕСКА БИОГРАФИЯ

НАВЪТРЕ В КАМЪКА – 54 мин. документален филм, съсценарист с Валентина Фиданова-Коларова, 2014

HUMIRA 10 – 11 мин. медицински документален филм, 2013 – съсценарист с Валентина Фиданова-Коларова 

ЦЕНАТА НА ДЪЛГОЛЕТИЕТО – 27 мин. медицински документален филм, 2012 – съсценарист с Валентина Фиданова-Коларова

ТИХИЯТ КРАДЕЦ – 27 мин. медицински документален филм, 2010 г. – сценарист

БЯЛАТА ЛЯСТОВИЦА – 27 мин. медицински документален филм, 2009 г. – сценарист

ПЪТЯТ КЪМ ВЪРХА – 54 мин. игрален филм, 2007 г. – сценарист

ТРИПТИХ ЗА ДИМИТЪР ДИМОВ – 27 мин. документален филм, 2005 г. – съсценарист с Анна Свиткова


НАГРАДИ

НАВЪТРЕ В КАМЪКА (видеоклип по стихове на Иван Динков, съсценарист с Валентина Фиданова-Коларова) – Втора награда за музикален видеоклип на „Международен фестивал на музикалния филм „Николай Гяуров””, Велинград, 7-12 август 2013 г.

ЦЕНАТА НА ДЪЛГОЛЕТИЕТО (документален филм – съсценарист с Валентина Фиданова-Коларова) – Първа награда за сценарий, режисура, операторско майсторство, художник, аниматор, музика и музикално оформление на – Festival of Euro-med Contemporary Arts “Culture Versus Crisisi” – Фондация „Анна Линд”-Българската мрежа, Радомир, 23-25.05.2013 г.

ПРОГРАМАТОРА (разказ) – Първа награда за научно-фантастичен разказ, обявен от БНТ и издателство „Ентусиаст”, 2013 г.

ILLUSIO MAGNA (роман) – Награда на Клуба на лекарите-писатели по повод 100-годишнината от рождението на Димитър Димов, 2009 г.

ПРИТЕСНЕНИЯТА НА СТОЛА (разказ) – Първа награда за разказ на литературен конкурс на името на Милош Зяпков за разказа, гр. Ракитово, 2009 г.

ПЪТЯТ КЪМ ВЪРХА (игралeн филм – сценарист) – Втора награда на „Евразийски фестивал за детски филми и социални програми „Я человек”” – Оренбург, Русия, 2008 г.

ТРИПТИХ ЗА ДИМИТЪР ДИМОВ (документален филм – съсценарист с Анна Свиткова) – Награда за документален филм на филмов фестивал „Европа е тук”, гр. Пазарджик, 2007 г.

ОТБЛЯСЪЦИ ОТ ДАЛЕЧНИ СВЕТКАВИЦИ (сборник с разкази) – Награда за белетристика на конкурс, обявен от „Дружество на лекарите-писатели Димитър Димов”, 2002 г.

Back