European Screenwriters' Award 2017 bestowed for the second time

Ан Ландоа, продуцент и сценаст на наградената телевизионна поредица Spiral получи тазгодишната награда на сценаристите на церемония, организирана от Асциацията на европейските сценаристи в Брюксел, Белгия. Spiral спечели престижната международна награда Еми за най-добра телевизоинна поредица и е номиниран за Globes de Cristal Awards четири пъти, като печели веднъж.

Наградата на европейските сценаристи е учредена в ммента, когато европейските институции водят активен диалог за промяна и подобрение на правилата за дигитална търговия на съдържание в дигиталната епоха. Повечето автори не получават възнаграждение за разпространение на творбите им в онлайн пространството.

Според Дейвид Каванах, секретар на Асоциацията на европейските сценаристи „Опитът за разрешаване на проблемите на европейските автори е ключов към днешна дата. Сценаристите призовават местните им организации за колективно управление на авторски права и национални представители да настояват за коркетни мерки в създаването на ново законодателство, което да защитава основната инфраструктура на творческите индустрии и съответно води до печалба и справедливо възнаграждение за творците, които работят за тези индустрии.

Наградата, връчена за втори път, има за цел да отличи европейски сценарист, чиято работа демонстрира изключителен талант, достоен за уважение и чест към професията на сценариста и която се харесва на широк кръг европейска публика.

Робърт Тейлър, президент на Асоциацията на европейските сценаристи в една от своите речи каза: „Европейските сценаристи са в основата на нашата европейска идентичност и култура, на която индустрии, наемащи милиони творци, са базирани. За нас е истинска чест да наградим един от най-умелите и талантливи европейски сценаристи.

Ан Ландоа в своята реч коментира, че когато телевизионната поредица си е поставила високи цели, изградена като вселена, има определена гледна точка за света, персонажи, дълбоко човечни и пълни с недостатъци, можете да сте сигурни, че е писано от сценарист. Ключът към успешен сериал е съдържанието. Човек трябва да обърне внимание на качеството, разнообразието и богатството на теми на европейските сериали. За да се запази и да продължи вбъдеще тяхната дейност, питайте тях за условията, които трябва да се подобрят и те ще ви върнат хиляди идеи.

Биография

Асоциацията на европейските сценаристи е мрежа от национални и регионални организации, гилдии и съюзи на автори за екран в цяла Европа. През 2017г. е съставена от 24 члена от 19 страни-членки, представляваща повече от 6000 автора в Европа.

Spiral е първият полицейски сериал по Canal+ и към днешна дата най-дълго излъчваният. Познат е на зрителите с бързия си монтаж, автентичност и дълбочина на персонажите, като е продаден на телевизионни оператори в почете от 90 държави.

Spiral е носителят на Наградата на европейските сценаристи през 2017г., спечели Международната награда на телевиозионните награди Еми през 2015г. за Най-добра телевизионна поредица. Номиниран е 4 пъти за Globes de Cristal Awards, като печели една от тях. Ан Ландоа е създател и на много други телевизионни филми и е писала за много телевизионни поредици. Към днешна дата е в процеса на създаване на нови два телевизионни сериала, които продуцира с новосъздадена от нея продуцентска къща.

Церемонията по награждаването се проведе в Баварското представителство в Брюксел с невероятното изпълнение на Hughes Maréchal и белгийският джаз акордеонист Tuur Florizoone, които изпълниха най-новите си композиции по белгийски филми.

Речта на наградения сценарист Ан Ландоа, можете да прочетете тук или в секция "Документи". 

Назад