Българските сценаристи на протест за авторските права

14 юни е обявен за световен ден на солидарност с американските сценаристи, които стачкуват вече повече от 40 дни срещу студията и платформите с искания за справедливи договори и възнаграждения. Гилдиите на сценаристите в целия свят подготвят различни събития, с които да покажат подкрепата си към стачката и да дадат гласност на своите собствени проблеми.

Като член на Федерацията на европейските сценаристи, БАФТРС (Българска асоциация на филмовите, телевизионни и радио сценаристи) също ще се включи в това мащабно събитие с демонстрация на 14 юни, от 10 часа пред Народното събрание. Това е денят, в който българските сценаристи ще обявят началото на битката си за колективни договори, справедливо възнаграждение и спазване на европейските практики.

В България няма нито един сценарист, оператор или режисьор, който да е получил някога компенсация от частните национални телевизии за многократното излъчване на създадените от него произведения. „Тази порочна практика няма никога да се прекрати, ако законът не ни защити. Авторите винаги са в слаба позиция при преговорите, затова са нужни колективни договори. Няма как културата и филмовата индустрия да се развиват, ако държавата стои встрани и защитава бизнес-интереси.“, споделят от БАФТРС.

В близките седмици предстои приемането ЗИД на Закона за авторското право и сродните му права, който трябва да транспонира Директиви 2019/789 и 2019/790 на ЕК. Текстовете са закъснели с повече от година. Те би трябвало да гарантират правата на авторите, но според БАФТРС промените, подготвени от МК и гласувани от МС, отново са в ущърб на авторите и откровено защитават телевизиите. В проекто-поправките на закона има и спорни моменти, свързвани с препредаването, които директно погазват Директива 2019/789.

Сценаристите настояват депутатите да се запознаят с предложенията им, а Министерството на културата да проведе преговорите за колективни договори и да се ангажира с краен срок за подписването им.

Исканията са подкрепени от БАФТРС, Асоциацията на филмовите продуценти, Асоциацията на телевизионните продуценти,  Сдружението на филмовите и телевизионни режисьори, Асоциацията на българските оператори и Филмаутор.

Очаква се на демонстрацията да присъстват автори от всички гилдии, както и музиканти и артисти.

Назад